Pro Urbe díjat kapott a Hajdú Táncegyüttes

Pro Urbe díjat kapott a Hajdú Táncegyüttes

1693. április 11-én I. Lipót szabad királyi városi rangot adományozott Debrecennek. A kiváltságlevél átadására emlékezve ezen a napon ünnepeljük a város napját ünnepi közgyűléssel és színvonalas kulturális rendezvényekkel. Az ünnepi közgyűlésen, péntek este, a Csokonai Színházban adták át a Debrecen Város Díszpolgára, a Pro Urbe és a Debrecen Város Mecénása kitüntető díjakat.

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott  a Debreceni Hajdú Táncegyüttesnek.

prourbe2014_1_560

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes 2013-ban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Jelenleg az együttes 11 csoportjában – az óvodás kortól a szenior korosztályig – megközelítőleg 400-an táncolnak. A Népművészet Európa-díjával 1979-ben kitüntetett együttes küldetése Debrecen és Hajdú-Bihar megye, valamint a keleti régió néptánc-kultúrájának megismertetése, amire e rangos elismerés erkölcsileg is kötelezi. Az együttes – szakmai kisugárzó ereje révén – a hazai néptánc-mozgalom egyik fellegvárának is tekinthető. Tagjai kiemelt szerepet vállalnak a Csokonai Nemzeti Színház zenés-táncos darabjaiban, ahol a színház tánckarának feladatait látják el. Munkájuk színvonalát tükrözi, hogy eddig minden generáció minden alkalommal a legmagasabb fokozatot, Arany I., illetve Kiválóan Minősült Együttes címet érdemelt ki, s 2010-ben a legjobb minősítést nyerték el a magyarországi néptáncegyüttesek között. A hazai sokszínű tevékenység mellett az együttes külföldi utak során is képviseli népünk kultúráját, erősíti hazánk és városunk hírnevét. Felléptek – többek közt – Debrecen testvérvárosaiban és rangos európai fesztiválokon, de szerepeltek Egyiptomban, Tunéziában, Algériában, Japánban, Dél-Koreában, Vietnamban, az USA-ban, Kanadában, Mexikóban és Brazíliában is. Az együttes jelenlegi vezetőit, Tiszai Zsuzsát és Lovas Bálintot az önkormányzat 2011-ben Csokonai-díjjal tüntette ki. A díjat az együttes nevében ők vették át.

prourbe2014_2_560Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint együttesvezetők vették át a Pro Urbe díjat

________________________________

A PRO URBE DÍJ ADOMÁNYOZÁSA KAPCSÁN KÉSZÍTETT A DEBRECEN TELEVÍZIÓ  KISFILMET AZ EGYÜTTESRŐL:

Comments are closed.