Műsorok


MŰSOROK, FELLÉPÉSEK

CSABA KIRÁLYFI

Csaba királyfi című székely nemzeti rockopera – a Hajdú Táncegyüttes táncosaival. A szereplőgárdát döntően opera- és rockénekesek alkotják, akik a Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa koreografálta debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival és a püspökladányi Kenderkóc táncosaival kiegészülve monumentális, megrendítő produkciót, egyszersmind élményt visznek színre.

csaba-kiralyfi-rockopera-osbemutatoja-pu4

__________________________________________________

GALIBA AZ ARANYBIKÁBAN

„… Tessék nekem elhinni, ha nem látom, el sem hiszem, hogy ilyen megtörténhet, pedig minden amit elmondok a tiszta szín igazság! Mindez azon a bizonyos napon történt, amikor a méltóságos Miskolczy Lajos főispán urat, a tekintetes Magisztrátus tagjai be tetszettek iktatni. A méltóságos úr lett a főispán, mi meg a nép ebben az új Hajdú vármegyében, ami eddig nem is volt…, de most lett…”

A XIX. századi Debrecenbe kalauzolja a nézőket a Hajdú Táncegyüttes „Galiba az Aranybikában” című táncműsora. A „galibát”, az Aranybikában rendezett tőzsérbál, illetve a városi vezetők, Hajdú vármegye beiktatására – ugyanezen helyszínen – tervezett pohárköszöntőjének egybeesése okozza. Kálmán, a főpincér utolsó leheletéig küzd, hogy az intézmény felett gyülekező sötét fellegeket megszelídítse, ám emberfeletti igyekvésének ellenére, váratlan fordulatot vesznek az események…

Forgatókönyv: Boka Gábor
Koreográfia: Lovas Bálint, Ferenczy Csaba, Tiszai Zsuzsa és Csendom Erika.

Galiba1

__________________________________________________

KÖRÖSFEKETETÓ (NEGRENI)

Feketetó (Negreni) a Királyhágón átvezető főútvonal mentén, Erdély történelmi határán fekszik, a Sebes-Körös partján. Oklevelek szerint az országos és heti vásári szabadalmat 1815-ben kapta a település, de valószínűleg már korábban is tartottak itt vásárt. A Feketetetó c. előadás a vásár hangulatát idézi meg.

A kommunista rezsim a vásárnapokat a hétvége két napjára szűkítette. A rendszerváltás előtt Feketetón javarészt erdélyiek, regátiak vettek részt, de (el)jöttek Besszarábiából és Bánságból is árusok. Ekkor még csupán a hétköznapi kellékek vására volt itt. A hetvenes, nyolcvanas években komoly valutának számított a negyed- vagy félkilós kávé, szappan, márkásabb cigaretta.
Egy mívesebb kabátot fél kiló Rio kávéért meg lehetett kapni, de vásároltak itt már dedikált Ady-kötetet is. A régiség hajdanán ócskaságnak számított, nem ritkaságnak.
Ószer-jellege 1989 után kapott hangsúlyt, amikortól egyre több turista, pénzesebb külföldi látogatott el ide. Ugyanakkor a nyolcvanas évek elején még látható vásári mutatványosok, erőművészek eltűntek.
A gábor-cigányokat viszont képtelen kikezdeni az idő. Mióta vásár a vásár, jelen vannak és ma is meghatározó képe a sok kalapos, bajuszos férfi és a színes szoknyás asszonynép. A hetvenperces folklórműsort táncszínházi elemek és a Bürkös zenekar muzsikája teszi még színesebbé és élvezetesebbé.

Az előadás hossza 70 perc, szünet nélkül.

Forgatókönyv: Boka Gábor
Rendezte: Boka Gábor – Lovas Bálint
Koreográfiák: Lovas Bálint – Ferenczy Csaba – Csendom Erika – Tiszai Zsuzsa
Zenei összeállítás: Dezsőházi Tamás, Palazsnik László

__________________________________________________

PONYVA – AVAGY “A LEGENDA TOVÁBB ÉL…”

2010-ben, az ország legmagasabb pontszámmal „Kiválóra” minősült táncjátéka. A Hídivásár történéseinek egyik epizódja folytatódik tovább. Igazi betyártörténet, egy mai, izgalmas feldolgozásban.

A Hídivásár c. műsor századeleji időket visszaidéző első tételében szösszenetképpen megjelenik egy betyár, akinek alakja abban az időben elválaszthatatlan volt a Hortobágytól, de akár Somogytól, vagy a Dél-Alföldtől is. A betyár a hídi vásárból kénytelen elmenekülni. Innen folytatódik a történetet, aminek címe: Ponyva, avagy a legenda tovább él. Hogy miért ez a címe? Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című filmjéből sok rövid bejátszás szerepel az előadásban, mintegy segítve a mű megértését, és érzékeltetve a hangulatot. A filmrendező és a színi igazgató jó barátok, Boka Gábor így megkérte Szomjas Györgyöt, hogy a filmből használhassunk fel jeleneteket. A rendező erre csak annyit mondott: Gabikám, legalább a legenda tovább él!

Forgatókönyvet írta: Boka Gábor
Rendezte: Boka Gábor – Lovas Bálint
Koreográfiák: Lovas Bálint, Tiszai Zsuzsa
Zenei szerkesztő: Kálmán Péter „Cucás”

__________________________________________________

HÍDIVÁSÁR

A Hídivásár című előadás ősbemutatójára 2008 augusztusában került sor, mely a hortobágyi vásár kialakulását és történetét mutatja be. A produkció az elmúlt, mintegy száz éves időszakból szemezgetve, táncok és vásári képek által idézi meg a letűnt korok hangulatát.

A napjainkban élő fiatalt pásztor felmenői, a nagyapa, a dédapa, az ükapa próbálják meggyőzni, hogy menjenek el közösen a hídivásárba. Az öregek e célból olyan személyes történeteket mesélnek el, amelyekből az unoka számára is kiderülhet, hogy miért is olyan fontos számukra a vásár. A visszaemlékezések, az egykori élmények felidézik azokat az éveket, amikor az első gramofonfelvételek születtek, amikor a vásár vonzáskörzete messze túlmutatott a mai határokon, vagy amikor még mindent szigorú szabályokkal próbáltak irányítani, még a jókedvet is. A 65 perces folklór műsort táncszínházi elemek és a Bürkös zenekar muzsikája teszi még színesebbé és élvezetesebbé.

Az előadás hossza 65 perc, szünet nélkül.

Forgatókönyvet írta: Boka Gábor
Az együttes vezetői: Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint
Asszisztensek: Csendom Erika és Ferenczy Csaba
Közreműködik a Bürkös zenekar
Rendezte: Boka Gábor – Lovas Bálint