«

Hortobágyi Kilenclyukú Híd Táncegyüttes

A HORTOBÁGYI KILENCLYUKÚ TÁNCCSOPORT

Történetét messzebbről kell kezdeni.

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes rendszeres közreműködője a hortobágyi pásztor ünnepeknek, így a Szent György – napi Kihajtásnak, és a téli állatok Behajtási ünnepének. Visszatérő vendégei a Lovasnapoknak és a Hídivásárnak is.

2006 óta rendszeresen szervezzük meg az Országos Pásztortánc Találkozó és Versenyt minden év pünkösdjén, a Hortobágyon.

A rendezvénnyel kicsit visszacsempésztük a táncot is az egyébként a viseletet, nótákat, ételeket hűen őrző Világörökség részét képező Hortobágyra.

Ezt érezték meg a helybéli, hagyománytisztelő és hagyományápoló emberek, akik talán egy kicsit a Pásztortánc Találkozó hozadékaként is elhatározták, hogy megismerik, megtanulják saját táncaikat. Ebben kérték segítségünket. 2010 őszén megalakult a tánccsoport, melynek nagyon szívesen vállaltuk szakmai gondozását. A csoport nyitott, tagjai elsősorban gazdálkodó, illetve pásztor családok, akik immár baráti társaságként tanulják elsősorban a hajdúsági csárdást. Emellett ismerkednek a kalotaszegi és a mezőségi táncokkal is. Ezek ismeretét szintén hagyományos közegben, Inaktelkén és Visán mélyítették el.

HortobágyiKilenclyukúTánccsoport

„… az első fellépés alkalmával kiderült, hogy a csoportnak nincsen neve, de valahogy sehogy sem akaródzott megszületni a mindenki számára elfogadható név.

Mint ismeretes, Hortobágy község emblematikus jelképe a Kilenclyukú Híd.

… a csoport neve így szinte evidens módon a Hortobágyi Kilenclyukú Tánccsoport lett.

Átlagosan hetente egy alkalommal próbálunk két óra hosszat. A férfiaknak természetes módon volt saját viselete, az asszonyok pedig megvarratták a hajdúsági női viseletet maguknak.

A csoport elsődleges célja nem a színpadi szereplés, de természetesen fellépéseket is vállalnak elsősorban helyi rendezvényeken. Már két alkalommal részt vettek együttesünk karácsonyi ünnepi műsorán, és ebben az évben a Pásztortánc-találkozón is bemutatkoztak.

Comments are closed.