Idén 15 éves a Hétmérföldes Kulturális Egyesület

 

Idén 15 éves a Hétmérföldes Kulturális Egyesület

1999 őszén határozták el a Hajdú Együttes vezető táncosai, hogy létrehozzák azt az egyesületet, amelynek dolga a táncházak rendszeres megszervezése lesz Debrecenben. Az egyesület elnöke dr. Rózsavölgyi Bálint lett.

Az elképzelésüket siker koronázta. Azóta kéthetente (szombatonként) a táncházak muzsikájától és a táncolók jókedvétől hangos a Hajdú Együttes székháza.

Igen változatos programok csábítják a betérőket. Népzenei koncertek a legnevesebb zenekarok közreműködésével: eddig 19 csapat muzsikáját élvezhették, ezek közül többen visszatérőek. A jeles napokhoz kapcsolódó népszokások, a dramatikus népi játékok épp úgy elemei a táncházaknak, mint a szüreti és farsangi vidámkodások.

Az egyes alkalmakkor természetesen eredeti néptáncfolyamatokat, népdalokat ismerhetnek meg a részvevők, a különböző dialektus területekről. Gyakran a Hajdú Együttes műsoraiban is fellépő idősebb, hagyományőrző táncosok káprázatos bemutatkozását is csodálhatják. Egy-egy este 80-200 személy tölti be a táncteret, az ifjúsági korúaktól a 60 évesekig.

Comments are closed.