Rólunk írták

.

Hagyományok Háza – Almárium (2015. január)

Tisztelt, Kedves Művészeti Vezetők!
Ezúton szeretnék a férjem és a magam nevében gratulálni a 2015. január 24-i Hagyományok Házában megtartott előadáshoz. Azt a Puszta iránti szeretetet és a mindennapi életet úgy gondolom a lehető legmeghatóbb és legszebb oldalról mutatták be. Még most is futkos a hátamon a hideg, ha csak rágondolok, mert olyan felemelő érzés volt mindannyiunk részére ezt végignézni és néztük volna még és hallgattuk volna még tovább is.
Kívánunk a továbbiakban is rengeteg sikeres szereplést, hatalmas utánpótlást és további minden-minden jót Önöknek és az együttesük tagjainak,  Puszta-i ismerősök és ott élők részére. Még egyszer köszönjük ezt a nagyszerű élményt! (Ronyecz Ákos és felesége)

A “Tápláló Emlékezet” című Jubileumi Gálaműsor után (2014. január)

“A hatvan éves Hajdú Táncegyüttes gálaműsora: Varázslat volt, egy csoda, egy érzelmi hullámvasút, ahol több volt a föl és gyors nagyon a le! Az első részben ezerszer szakadt meg a szív, vált fátyolossá a tekintet. Lelkünkig hatolt az érzések, hagyományok tánccal színpadra varázsolt profizmusa! A második, önálló egységet alkotó rész a “zsengék” egy élménydús “tanulmányi kirándulásának” meséje volt! Valóságmese a legjavából. Az alázat, a tánc, a hagyományok és azok őrzésének határtalan tisztelete, szeretete, olykor extázisba forduló megmutatni, átadni vágyása, az “együtt” kiteljesedése, bizalma, nos ezek olyan elemek, melyek talán sokakban már elhalványultak, de e produkció hatására biztosan mindenkiben újra kivirultak! Köszönet, nagy-nagy köszönet érte!” (Csokonai Színház – Facebook oldaláról)

Az a baj, hogy most bármit írnék, közhelyes lenne.De elmondta tegnap a műsoron Kardos Laci Bácsi a maga nevében. Az ránk, nézőkre is igaz. Csak nekünk, a nézőknek – és gyönyörködőknek – van köszönnivalónk. Egy élmény volt a Színházban a Jubileumi műsor, és benne a Feketetó. Igazán nagyszerű, hogy a Nemzeti Színház címhez a táncművészet is “kötelező”, ehhez a Hajdúval való kooperációnál jobb eszköz nem is lehetne! (Bizonyítja ezt a négy teltházas jubileumi előadás!) Köszönjük!” (Csokonai Színház – Facebook oldaláról)

„Szemet, lelket gyönyörködtető előadásban volt részünk! Köszönöm, hogy ott lehettem és részese lehettem családommal együtt ennek a csodának! Külön örömünkre szolgált, hogy mindezt a Csokonai Színház színpadán láthattuk! Méltón megérdemelt helyszín ennyi kiváló táncosnak! Köszönjük! Csak így tovább!” (Csokonai Színház – Facebook oldaláról)

1514431_448003358632530_316217078_n

Az együttesben alkotó koreográfusok véleményeiből (2013):

“A Hajdú Táncegyüttest évtizedek óta ismerem. Az a megtiszteltetés ért, hogy már a hatvanas évek végén meghívtak vendégkoreográfusnak. Több – máshol sikert élt -színpadi feldolgozásomat kérték betanítani. Közöttük még gyerektáncot is. Számomra a megtiszteltetésen kívül nagyon nagy élmény volt az a kitűnő közösség, amit az együttes vezetői megteremtettek. Nem véletlen, hogy ennek a közösségnek a pedagógiai sikereiből olyan táncosok nevelkedtek, akik később azt a szellemiséget és ezt a művészeti minőséget tovább tudták vinni…” (Novák Ferenc, Érdemes Művész (1985), Kossuth-díj (1993) , Prima Primissima-díj (2007) )

Dr. Kardos Lászlót a Hortobágyi pásztortáncok egyik juhászaként láttam először. Az élet úgy hozta, hogy immár fél évszázada testvéri barátság köt össze bennünket. Az élet ajándékának tartom, hogy e barátság révén koreográfusként dolgozhattam a Hajdú táncegyüttessel. Élmény volt e meghitt családban dolgozni. Embereket ismertem meg, akik lélekkel ápolják a magyar örökséget, és a nagyvárosban is éltető elemként, szeretettel élik azt a kultúrát, amit a magyar falu teremtett. Művészeti, pedagógiai, közösségteremtő népművelői munkájuk példaértékű Jóleső büszkeséggel tölt el, hogy e nagyhírű együttes műsoron tartja a műveimet…” (Szabadi Mihály, Csokonai-díjas koreográfus)”

Majer Tamás, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosa a Duna Televízió Fölszállott a páva című tehetségkutatójában lépett színpadra, ahol szóló kategóriában második helyezett lett. – “Mindannyiunkat büszkeséggel tölt el, hogy egy ország-világ előtt is bemutatta ezt a tudását, ami valljuk be, ilyen fiatalon elképesztő! Példa lehet sokak számára, még ha nem is az efféle – nevezzük a nevén! – „tudást” emelik az égbe. Tomika egyéni sikere egyúttal egy közösség sikere! Mégpedig azért, mert nemcsak egy szakmai tudás, hanem egy szellemiséget, egy hozzáállást is közvetít a táncon keresztül. Ezekkel a készségekkel pedig csak egy közösség képes felvértezni a tagjait.” (Boka Gábor, rendező)