Adventi műsor 2017

A HAJDÚTÁNC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA
“ZENG A LÉLEK” C. ADVENTI MŰSORA

2017. december 3. 17 óra – Kölcsey Központ

Pávaválogatók 2017

Szentföld és hajdúvirtus: pávaválogatók vége felé

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató válogatói a befejezéshez közelednek. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös rendezvénye ez alkalommal a Hajdúságból és a Nyárád mentéről jelentkezik.

A versenysorozat észak-alföldi válogatójának a Hajdúság székhelye, Hajdúböszörmény ad otthont. A nagy múltú városban 44 versenyző és formáció méri össze a tudását, közöttük hat külhoni indulónak is szurkolhatunk.

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes még nemrégiben a messze távolban, a kínai táncrajongók szívét dobogtatta meg, ezúttal a város főterén népszerűsítik a műsort, s nemcsak a színpadi produkciójukkal, de a csikósok karikás ostorának pattogtatásában is maradandót alkotnak. Mitru Barbara Aknaszlatináról érkezik, tanúsítva, hogy a kárpátaljai szórványban is még élénken él a népi kultúra, s a népdaléneklés a magyarság megtartásának is fontos záloga. Varga József a helyi hajdúvirtus letéteményese, s jelenlétével is jelzi, hogy jó döntés volt a versenyt a városban rendezni. Glonczi Rodrigó roma táncos már-már akrobatikus mozdulataival hódít, s a női nem nagy kedvelőjének vallja magát. A Csikuska Táncegyüttes viszont a férfi-nő kapcsolatok terén szelídebb vizekre evez, a párválasztáshoz csinál kedvet, s élő példával állítja, hogy a tánc a legjobb összeboronáló.


Kalotaszeg Legénytársulat, Kalotaszeg. Fotó: Váradi Levente

A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesben sem „Csallódhattunk”, tagjai kedvesen beszélnek arról, hogy a táncon kívül a szabadidejükben is gyakran összejönnek a szórványban.

Mikháza, a Felső-Nyárád menti „Szentföld” központjában az erdélyi jelentkezők izgulhatnak a továbbjutásért. A tizenhét induló között többségben vannak az énekesek.

A kolozsvári Gorzó Boglárka már a Páva gyermekfordulóiban rutint szerzett, a Tatrospart néptánccsoport viszont csak fél éve alakult, de a gyimesi csapat már előszeretettel mutogatja oroszlánkörmeit. A székelyudvarhelyi Székely Kincső családjában a hit és az erkölcs a meghatározó, s a fiatal előadó az éneklésben teljesedik ki, olyannyira, hogy buszsofőr édesapja járgányán is már – közkívánatra – számtalanszor dalra fakadt. A szamosújvári Ördöngös Zenekar bravúros játékával bizonyítja, hogy az örmény városban még élénken kísért az ott nyugvó Rózsa Sándor betyáros szelleme.

„Cigány ló nélkül nem cigány, és egy szép ló, olyan mint egy szép nő” – vallja Eötvös Remusz énekes, aki saját bevallása szerint tud beszélni a lovak nyelvén, s dalaiban is megjelennek a nemes paripák. A mozit a Kalotaszegi Legénytársulat zárja, akik az ének és tánc közül az utóbbit választották, s azért vannak pont öten, hogy ha szűkösen is, beférjenek egy személyautóba.

Természetesen a filmek végén a továbbjutók megismerésével a nézők és a versenyzők is felsóhajthatnak, ki ezért, ki azért…

Adás: 2017. november 10. (Duna 20.25), a vágatlan produkciók megtekinthetők: www.mediaklikk.hu/pava

_________________________________________

Csaba királyfi 2017 – Debrecen

DEBRECENBEN A CSABA KIRÁLYFI C. SZÉKELY NEMZETI ROCKOPERA

2017. szeptember 17. vasárnap, 18 óra 30 – a Debreceni Nagytemplom előtti tér

G. Nagy István Ilián, püspökladányi származású író és költő Csaba királyfi székely nemzeti rockoperájának debreceni bemutatója 2017. szeptember 17-én volt. A történetében, zenéjében és színpadi jeleneteiben magával ragadó monumentális művet erdélyi, püspökladányi, debreceni, karcagi és sárrétudvari szereplők mutatták be.

A rockopera tánckarában a Hajdú Táncegyüttes Ifjúsági és Felnőtt csoportjának tagjai is közreműködtek. Koreográfusok: Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa

Felvételi 2017. szeptember – Hajdútánc AMI

FELVÉTELT HIRDET A HAJDÚTÁNC AMI

A Népművészet Európa-díjával és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Debreceni Hajdú Táncegyüttes szeretettel várja a néptánc iránt érdeklődő 6-7 éves korú fiú gyermekek jelentkezését.

A Hajdú Táncegyüttes utánpótlását képző “Hajdútánc” AMI felvételt hirdet a 2017/2018-as tanévre. A beiratkozást megelőzően a gyermekek szakmai bizottság előtt felvételiznek, mely során a gyerekek ritmusérzékét, koordinációs képességét és mozgáskészségét mérik fel. A felvételihez kérjük a szülőket, hogy cserecipőt hozzanak a gyerekeknek.

Kérjük, az érdeklődőket, hogy legkésőbb 16.45 óráig érkezzenek meg az iskolába.

Felvételi időpontja: 2017. augusztus 30., 17.00 óra

Címünk: „Hajdútánc” Alapfokú Művészeti Iskola Debrecen, Hatvan u. 32.

Mindenkit várunk szeretettel!

Üdvözlettel:

Lovasné Tiszai Zsuzsanna
igazgató

Páva területi válogató 2017 – Hajdúböszörmény

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – TERÜLETI VÁLOGATÓ
Hajdúböszörmény, 2017. június 11.

A Hajdú Táncegyüttes felnőtt csoportja nagy sikerrel vett részt a Fölszállott a páva tehetségkutató területi válogatóján Hajdúböszörményben. A versenyprogramban a Fölszállott a páva 2017 Észak-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepeltek.